Upoznavanje Srbija
Upoznavanje.net
Upoznavanje Srbija
Saveti
Nezaposlenost, lenjost ili nešto treće?

ImageDa li je velika nezaposlenost u Srbiji fikcija ako se pogleda više hiljada oglasa za posao nedeljno? Veoma često se može čuti da se za vreme setvenih i žetvenih radova uvoze radnici iz susednih zemalja, jer nema ko da radi na njivi. Sa druge strane, završene fakultetlije u većini slučajeva ne žure sa zapošljavanjem, jer im ne odgovara odnos para koje zarade za mesec dana prema količini posla koji treba da obave za te pare. Lakše je studirati i ostati dalje pod okriljem roditelja, sa manjim ali jednostavnijim džeparcem.

 
Kako prihvatiti novog šefa?
ImageNa radnom mestu postoji nekoliko situacija koje prouzrokuju nelagodnost, a jedna od njih je kad u firmu dođe novi šef. Doduše, promena na poslu može doneti unosniji posao, bolji način rada, kao i međusobno korektnije odnose. Ipak, svaka promena, posebno kada u vaš deo firme ili u vođstvo firme dođe nepoznata osoba prema kojoj ste još i odgovorni, nije ugodna.
 
Šta kada posao dosadi?
ImageMnogi zaposleni ne uviđaju mogućnosti koje su im na raspolaganju, jer nisu svesni šta sve mogu ponuditi u radu. Evo nekoliko saveta kako posao učiniti zanimljivijim i preuzeti kontrolu nad svojom karijerom.
 
Kako da gradite svoju karijeru
ImagePostoji razlika između posla i karijere, koja nije mala. Posao je plaćeni rad, dok je karijera napredak u profesiji ili poslovnom životu koja uključuje niz poslova za vreme životnog veka. Pretvaranje posla u karijeru ne zahteva samo dobro obavljanje trenutnog posla nego i nužnost konstantnog rada na vlastitom usavršavanju. Jednom kad uđete u rutinu posla i počnete da ga odrađujete, ugrožavate svoje napredovanje.
 
Kako da znate da li ste odabrali pravi posao?
ImageDali ste sve od sebe kako bi na intervjuu za posao ostavili što bolji utisak. Obukli ste najbolje odelo, došli čak 20-ak minuta ranije od dogovorenog termina, a odahnuli ste tek nakon razgovora, kada je sve bilo gotovo.
 
Obeležavanje "Svetskog dana mladih volontera"
ImageSvetski dan mladih volontera je najveća godišnja manifestacija mladih volontera u kojoj milioni mladih u zemljama širom sveta realizuju projekte i aktivnosti sa ciljem unapređenja lokalnih zajednica. U 2008. godini više od tri miliona mladih u 118 zemalja će preuzeti odgovornost i kroz različite aktivnosti skrenuti paznju javnosti na najkritičnije probleme u svetu kao što su promena klime, siromaštvo, nepismenost, HIV-AIDS, glad, nestašica vode, itd.
 
Čekanje odgovora stresnije od intervjua za posao
ImageU celom svetu 14% kandidata za posao laže u svojim biografijama ili na razgovorima za posao, pokazuje međunarodno istraživanje o radnoj snazi koje je na uzorku od 155.000 ispitanika iz 33 zemlje sprovela konsultantska firma kompanije Keli Servises.
 
Konkurs za posao u najvećoj pivskoj kompaniji na svetu
ImageKompanija „InBev”, najveći proizvođač piva na svetu, i ove godine je organizovala „Global Management Trainee Program” (GMPT), kojim zapošljava 150 mladih iz celog sveta. Prijavljivanje traje do 15. januara, nakon čega će samo najbolji kandidati ući u uži izbor. Prošle godine, među najboljim kandidatima našla su se i dva polaznika iz Srbije, koji su već dobili posao u Apatinskoj pivari.
 
Kako izbeći „ratove“ sa kolegama u firmi
ImageZbog nezavršenog posla mnogim zaposlenima radna sedmica traje duže od uobičajenih 40 sati, pa i ne čudi da mnogi od njih rade pod stresom zbog čega se javljaju nesuglasice sa šefom, poslovnim klijentom, direktorom ili kolegama iz firme.
 
Sticanje poverenja u novoj poslovnoj sredini
ImagePočeli ste da radite u novoj firmi. Došli ste u sredinu u kojoj se već svi godinama poznaju i sarađuju. Pitate se kako izgraditi poverenje među novim saradnicima? Jer, većina zaposlenih na nove mlađe kolege gleda skeptično. Ali, vi morate naći načina da steknete poverenje među njima i da im se dokažete svojim radom - oni su vam potrebni za vaš profesionalni napredak.
 
Ne želite baš takvu šansu za karijeru, zar ne?
ImageTražite posao. Tragate za poslom jer ga nemate, ili zato što želite da nađete nešto bolje. Niko od onih koji znate nema, bar u ovom trenutku, ništa da vam ponudi, pa tako posežete za oglasima u nadi da ćete tamo naći nešto interesantno. Verovali ili ne, u oglasima je ponekad sasvim moguće naći nešto povoljno - naravno, korisno je da umete da čitate između redova.
 
Šta uraditi kada ste sprečeni da dođete na intervju?
ImageVećina poslodavaca očekuje da se Vi na intervjuu pojavite onda kada njima odgovara. Vama treba posao, zar ne? Međutim mnogo je stvari koje se mogu isprečiti. Dobili ste grip, zakazan Vam je pregled kod lekara, imate obaveze na postojećem poslu, zastoj je u saobraćaju, dobili ste bolju ponudu, kasnite ili ste jednostavno zaboravili na intervju.
 
Šta očekivati od HR-agencije
ImagePrijavili ste se na konkurs za posao koji za određenog poslodavca sprovodi HR (hjumen risors – kadrovski izvori) agencija? Pozvani ste na test ili intervju za posao? Niste sigurni šta vas tamo čeka i koja procedura sledi? Šta vam traže, šta nude i šta će da vam rade?
 
Budite motivisani dok tražite posao
ImageUkoliko ste jedan od milion ljudi u Srbiji koji su nezaposleni i već dugo traže posao, sigurno ste do sada iskušali sve izazove i poteškoće pronalaženja posla i snalaženja na različite načine u ovoj zemlji. Potpuno je prirodno da ljudima moral i elan opadaju kada nisu u mogućnosti da pronađu ono što im odgovara, ali je isto tako veoma bitno zadržati samopouzdanje čak i u ovakvim okolnostima.
 
Tajna Savršenog Rukovanja
ImageČvrsto rukovanje Vam pomaže da ostavite dobar prvi utisak podjednako na osobe muškog i ženskog. Univerzitet iz Alabame, SAD je uradio studiju koja dokazuje povezanost između čvstog rukovanja (snaga, energija, vremenski period, kontakt pogledom, kompletnost stiska) i pozitivnog prvog utiska.
 
Kratki saveti u vezi sa karijerom

Image1. Gde da nađem odgovarajući posao?
Najbolje je da prvo definišete šta Vama reč “odgovarajući” znači. Pokušajte da rešite specijalizovani test o savetima za karijeru, ili u slučaju da tražite svoj prvi posao, da pronađete više informacija o različitim poljima profesije. U suprotnom, trebali bi manje-više biti svesni po pitanju sopstvene karijere i fokusirati se na sužavanje segmenta poslovnog tržišta.

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 33 - 48 of 82
Powered by AdriaHost