Upoznavanje Srbija
Upoznavanje.net
Upoznavanje Srbija
Saveti
Deset najatraktivnijih zanimanja za informatičare
ImageKad neko spomene atraktivan posao koji garantuje uspešnu karijeru, na šta prvo pomislite? Ako smatrate da je to IT sektor, nećete mnogo pogrešiti. Američki zavod za zapošljavanje je sastavio listu sve atraktivnijih informatičkih zanimanja u svetu. Zanimljivost ove liste je da se, iako je reč o informatičkom sektoru za koji je potrebno imati diplomu tehnološkog smera, ti poslovi se ne odnose na tradicionalna zanimanja poput programera, veb administratora, ...
 
Mladi bi da budu lideri
ImagePostati menadžer, jedna je najpoželjnijih opcija među mladima u Srbiji koji se odlučuju za studije u prethodnih pet do deset godina. Postoji i veliki broj visokoškolskih ustanova, najčešće privatnih, koje mladima nude ovakvu vrstu obrazovanja. Već sedam godina funkcioniše i Fakultet za menadžment malih i srednjih preduzeća (FMMSP) u Beogradu. Zanimalo nas je iz kojeg socijalnog miljea i sa kakvim sve afinitetima dolaze kandidati na ovaj fakultet.
 
Razgovor o plati na novom radnom mestu
ImageDobili ste dobar posao i sve što je ostalo je dogovoriti platu! Visina plate je veoma često više određena vašom sposobnošću za pregovaranje nego vašim zaslugama ili činjenicama, pa ako ste kod pregovora nervozni ili neodlučni rezultat će biti manja plata. Naravno, ukoliko se radi o državnoj instituciji ili nekoj kompaniji koja ima strogo razrađene koeficijente, ovom razgovoru nema mesta.
 
Kako se snaći na panel intervjuu?
ImageOno što čini srž svake kompanije i po čemu se one suštinski međusobno razlikuju jesu - ljudi koji u njima rade! Upravo zato se u savremenom poslovnom svetu, a sve više i kod nas, pridaje važnost efikasnom upravljanju ljudskim resursima počev od planiranja i regrutovanja kvalifikovanih, kao i selekcije i zapošljavanja najboljih kandidata, pa sve do treninga, praćenja i razvoja, te motivisanja i nagrađivanja personala.
 
Korektna tek svaka četvrta prijava na konkurse
ImageKada je u pitanju selekcija, brojna iskustva, a i istraživanja, govore o tome da je sam proces regrutovanja i odabira najkvalifikovanijih kandidata prošaran veoma raznovrsnim situacijama, među kojima ima i onih vezanih za neobično ili nepoželjno ponašanje, kako kandidata, tako i poslodavaca tokom procesa selekcije.
 
Letargija na poslu
ImageSrela sam prijatelja koga nisam videla nekoliko meseci. Umoran, izvestačenog osmeha, ni traga radosti koju sam vidjala na njegovom licu. Pitam šta je - čovek kaže: "Ne mogu da izdrzim kolicinu dosade i rutine na poslu!". Meni se uvek njegov posao cinio zabavnim. Ja sam odmah predlozila instant pomoc...
 
Korak ka budućnosti

ImageCareer Days je projekat čiji je cilj obezbeđivanje kvalitetnih kadrova zainteresovanim kompanijama i smanjenje nezaposlenosti mladih. Naime, kompanijama se pruža mogućnost da u direktnom kontaktu sa studentima - apsolventima, diplomcima i postdiplomcima različitih obrazovnih profila, ...

 
Značaj informatičke pismenosti
ImageTraženje adekvatnog zaposlenja podrazumeva niz praktičnih koraka koje morate preduzeti da biste se na pravi način predstavili potencijalnom poslodavcu. Prvi i ujedno najvažniji korak svakako jeste napraviti realnu samoprocenu i aplicirati isključivo na one pozicije koje su adekvatne vašem znanju, veštinama i sposobnostima.
 
Kako na intervjuu odgovoriti na pitanje o manama?
ImageSvaki intervju za posao je poseban ali i stresan, međutim neka pitanja postavljaju se tako često da ima smisla pripremiti se za njih. Pri tom se ne misli na unapred definisanje odgovora nego na postavljanje strategije, a cilj bi trebalo biti naglašavanje onih delova vašeg dosadašnjeg iskustva koja najbolje odgovaraju onome šta ispitivač na intervjuu traži.

 
Ne bojte se, napišite iskren cv!
ImagePrilikom sastavljanja biografije, a kako biste na potencijalnog poslodavca ostavili što bolji utisak, svakako obratite pažnju i na sledeće elemente, kao i način njihovog prezentovanja u biografiji: Informacije o edukaciji i radnom iskustvu navode se uvek u obrnutom hronološkom redu – dakle krenite od onoga šta je sada trenutno aktuelno ili šta je bilo poslednje. Pazite na stil pisanja, kao i da tekst bude gramatički tačan i profesionalan - bez kolokvijalnih izraza i fraza.
 
Kako napisati propratno pismo
ImagePropratno pismo (PP) je dokument koji prati vašu biografiju tj. CV, kada se prijavljujete za posao. Kako je CV dokument koji se piše po utvrđenom šablonu i time je sličan od kandidata do kandidata, propratno pismo je Vaša prilika da date neki individualni pečat svojoj biografiji i da iskažete svoje specifičnosti. PP je veoma kratko (200-250 reči), a njegov cilj je da uvede poslodavca u Vaš CV.
 
Kako napisati pismo preporuke
ImagePisma preporuke pišu profesori, nadređeni ili druge osobe koje vas poznaju, naglašavajuci vaše sposobnosti da odgovorite zahtevima programa za koji se prijavljujete. Pismo preporuke treba da pomogne selekcionoj komisiji da izabere upravo vas. Jedno je sigurno, ukoliko aplicirate za MBA program, ili PhD, ponekad čak i za letnje škole ili posao, ne možete ih izbeći.
 
Kako da napišete poslovno pismo

ImageBlok forma. Pisanje u blok formi prvenstveno podrazumeva da pasusi počinju u istoj ravni i da se između pasusa pravi red razmaka. I podaci primaoca i ostali delovi pisma takođe su poravnati sa osnovnim sadržajem pisma.

Zupčasta forma. Nasuprot prethodnoj, u zupčastoj formi se pasusi ne razdvajaju redom razmaka, nego se nastavljaju odmah jedan ispod drugog.

 
Najčešće postavljena pitanja od strane poslodavca

ImageOdnos prema karijeri, poslu i poslodavcu. Primer :''Da li posedujete preporuke od Vaših prethodnih poslodavaca?'' ili ''Koje osobine smatrate bitnim za ovu poziciju?''

 
Najčešće greške u prijavi za posao
ImagePrazan e-mail - Ako šaljete CV u attachmentu, nemojte ostavljati prazan naslov i telo mejla. Ovo izgleda kao da se niste ni potrudili da pozdravite osobu koja prima prijavu i da naznačite Vašu nameru. U telu mejla preporučljivo je da napišete propratno pismo.

 
Najčešće greške prilikom intervjua za dobijanje posla
ImageSlab nastup,slab karakter, izbegavanje kontakta očima,nedostatak samopouzdanja (ili preterano isticanje sopstvenih nedostataka, nedostatak plana buduće karijere (neposedovanje vizije o sopstvenom profesionalnom razvoju u budućnosti) samo su neke od grešaka do kojih dolazi prilikom intervjua za dobijanje posla.
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 65 - 80 of 82
Powered by AdriaHost