Upoznavanje Srbija
Upoznavanje.net
Upoznavanje Srbija
Kancelarija je uzrok bolesti

ImageMnogo ljudi mesečno provede i do 170 sati među stolovima prepunim hartije, u prostorijama s prozorima koji se ne otvaraju, s prljavim itisonima, neonskim sijalicama, telefonima koji ne prestaju da zvone, štampačima i mašinama za fotokopiranje koje štekću i zuje… odnosno u kancelariji.

Ako osam-devet sati, koliko dnevno provodimo u tako lošim uslovima, pomnožimo s brojem radnih dana u godini, pa onda s brojem godina staža, neće nas iznenaditi podaci iz najnovijeg izveštaja Evropske agencije za bezbednost i zdravlje na radnom mestu koji kažu da 30 odsto zaposlenih Evropljana boluje od „kancelarijske bolesti“, koja je uzrok više od polovine bolovanja.

Sindrom nezdrave zgrade

U drugim evropskim izveštajima mogu se pronaći podaci prema kojima 33 odsto kancelarijskih službenika pati od bolova u leđima, 23 odsto njih se žali na bolove u mišićima, predelu vrata i ramena, kao i na opštu iscrpljenost.

Autori studije „Houp“, koju je finansirala Evropska unija, utvrdili su da se na svakih 10 radnika gubi jedan i po radni dan zbog problema vezanih za uslove rada u kancelariji. Oni su takođe utvrdili da 40 odsto zaposlenih pati od alergije, 25 odsto od suvih očiju, 22 odsto se žali na suvo grlo, a 20 odsto na glavobolju.

Stručnjacima se ne dopada termin „kancelarijska bolest“ i radije koriste engleski izraz „sik bilding sindrom“ ili sindrom nezdrave zgrade. Suština je, međutim, ista. Reč je o zdravstvenim tegobama za koje je kriv boravak u kancelariji.

 
< Prethodno   Sledeće >
Powered by AdriaHost