Upoznavanje Srbija
Upoznavanje.net
Upoznavanje Srbija
Lažni CV, porok jak kao virus!
ImageVeliki je broj ljudi koji su u određenom trenutku svoje karijere odlučili naprave korak napred i prijavile se za novo radno mesto koje im garantuje bolju radnu poziciju i, naravno, veću platu. Zbog prevelike želje da se svide novom poslodavcu i praktično sebi odmah osiguraju prednost pred konkurencijom, većina njih odluči da „ulepša“ svoj CV i najčešće – pretera.

Brojna istraživanja su pokazala da čak i do 50 odsto onih koji traže posao laže u svojim poslovnim biografijama. Istovremeno na forumu sajta Monster, većina posetilaca opravdavala se činjenicom kako „svi to rade“, pa zašto ne bi i oni. Ne mali broj je i onih koji su naglašavali da i kompanije lažu kada u oglasima navode uslove za radna mesta.

Direktorima stroge sankcije

Međutim, ne lažu samo kandidati koji apliciraju na niže pozicije, već i direktori. Istraživanje sajta careerbuilder.com pokazalo je da su se lažima u poslovnim biografijama služili mnogi izvršni direktori svetski poznatih kompanija, a sankcije su najčešće bile otkazi ili višemilionske kazne.
Analizirajući laži u poslovnim biografijama, autori brojnih istraživanja zaključili su kako kandidati o svom obrazovanju najčešće lažu zato što ih je od završetka studija zauvek odvojilo samo nekoliko ispita, pa se nadaju da niko neće primetiti. Osim toga, često preuveličavaju svoju trenutnu poziciju jer, navodno, rade već sve poslove koje bi trebalo da rade na radnom mestu za koje se prijavljuju.

Iskrivljeni način razmišljanja

Prisvajanje zasluga celokupnog tima kandidati najčešće opravdavaju rečima da su upravo oni učinili najveći deo posla, a često znaju da navedu i brojne funkcije na kojima su radili, iako su zapravo samo pomagali saradniku koji radi na višoj poziciji.
U tom trenutku kandidati stvaraju opravdanja za odluku za koju i sami smatraju da je netačna.
Zbog toga često i sami sebi „zamagle pogled“, pa više ni oni ne razlikuju istinu od laži, što na prvi pogled može biti isplativo, ali će biti otkriveni u laži posle svake ozbiljnije analize poslovne biografije.
Ovakvim činom zavaravaju same sebe i počinju da razmišljaju na iskrivljeni način.

Zatražite savet!

Do koje je, dakle, granice prihvatljivo ulepšavati svoju poslovnu biografiju? Odgovor na ovo pitanje možete dobiti ako se stavite u poziciju onoga ko čita vašu poslovnu biografiju. Ako iz te pozicije analizirate vaše navode i primetite da se na primer vremenski ne podudaraju, kakav biste zaključak kao poslodavac vi doneli?
Takođe, biste li se jednako „ponosili“ svojim „zaslugama“ da se one objave u nekom javnom i uticajnom mediju ili listu unutar kompanije. Mislite li da vas ni tada niko ne bi otkrio?

Ukoliko ste, pak, odlučili da napišete isključivo tačne podatke u vašu poslovnu biografiju, ali biste se svejedno hteli prikazati u boljem svetlu, zamolite saradnike za pomoć ili preporuku.


 
< Prethodno   Sledeće >
Powered by AdriaHost