Upoznavanje Srbija
Upoznavanje.net
Upoznavanje Srbija
Video-igre, alatke najboljih kompanija
ImageVećina današnjih generacija odrasla je na video-igrama i one im predstavljaju jedan od najboljih načina opuštanja. Među njima nema samo mladih već je i veliki broj pripadnika starijih generacija koji se od napornog radnog dana svakodnevno opuštaju u virtuelnom svetu. Da je to zaista tako, potvrđuju i podaci američkog Udruženja proizvođača igrica, prema kojima prosečni igrač ima 33 godine, a igranjem se bavi više od 10 godina.

Istovremeno, akademska zajednica i naučnici navode kako su mnoge kompanije uvidele da igranje video-igara može povoljno da utiče na razvoj veština kod njihovih zaposlenih. Tako, na primer, postoje igre u kojima su neophodni pametno planiranje i razvoj strategije, pa čak i upravljanje celim timom od po nekoliko desetina ljudi, što kasnije zaposleni mogu da upotrebe pri rešavanju radnih zadataka.

Međutim, kompanije se ne zadovoljavaju samo veštinama koje zaposleni prikupe igranjem već neke inspiraciju pronalaze i u samoj strukturi video igara. Dr Bajron Rivs, profesor Univerziteta „Stanford“ navodi da su se neke kompanije služile elementima iz igara kako bi rešile teškoće u organizaciji rada i poslovanju uopšte.

Dr Rivs navodi primer kompanije „Siriositi“ koja je odlučila da elemente igara implementira u poslovanje šest kompanija s popisa najboljih 500, časopisa „Forčn“. Tako su osmišljeni softveri koji pomažu zaposlenom u rukovanju elektronskom poštom i krediti ili bonusi za razvoj, koji su dodeljivani zaposlenima za uspešno obavljeni zadatak. Štaviše, otišlo se toliko daleko da se počelo razmišljati i o uvođenju virtuelnih novčanica koje bi zaposleni mogli da unovčavaju, nešto kao virtuelni ček. Dr Rivs navodi kako su se kompanije odlučile na ovakve korake iz nekoliko razloga. Delimično zato što se zaposleni dobro osećaju u takvom okruženju i zato što upoređenje sa realnim likovima doprinosi motivaciji. Dalje, želja je bila da se dobije bolji uvid u funkcionisanje organizacije i produktivnost zaposlenih.

Izvor: Blic 

 
< Prethodno   Sledeće >
Powered by AdriaHost