Upoznavanje Srbija
Upoznavanje.net
Upoznavanje Srbija
Naći dobro odmeren odnos između mladosti i iskustva
ImageRezultati istraživanja koje je sprovela firma „Menpauer“ pokazuju kako je svaki drugi britanski poslodavac spreman da zaposli starije osobe zbog njihovih znanja i veština koje nedostaju mladim zaposlenima. Međutim, većina zaposlenih radiće samo do 65. godine života.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 2.122 britanske firme i 1.085 zaposlenih, a pokazuje kako 52 odsto firmi želi da zaposli osobe starije od 65 godina. Međutim, 81 odsto ispitanih zaposlenih naveo je kako ne žele da nastave s radom kad dođu u kasne šezdesete.

Od deset poslodavaca, sedam bi ih pristalo da ponudi fleksibilno radno vreme starijim zaposlenima na sledećih deset godina, a velika većina (84 odsto) objašnjava kako veruje da bi to doprinelo zadržavanju zaposlenih. S druge strane, samo 63 odsto zaposlenih očekuje kako će ubuduće raditi fleksibilno.

Mark Kejhil iz „Menpauera“ navodi kako se poslovni svet danas razvija brže nego ikad pre, a fleksibilnost je od izuzetne važnosti i za poslodavce i za zaposlene. On kaže kako poslodavci moraju da imaju razumevanja za brige svojih zaposlenih, ali i da ovi drugi moraju biti svesni potreba poslovnog sveta. „I za jedne i za druge, pravi je izazov da uspostave ravnotežu“, zaključuje Kejhil.

I najveće kompanije u drugim delovima sveta, Švedskoj, Nemačkoj, Irskoj, Danskoj, Holandiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi ili Japanu, na primer, razvijaju sisteme kojima bi osigurali da kvalitetni stručnjaci i posle odlaska u penziju ostanu u kontaktu i vezani za firmu. Tako nekoliko američkih kompanija koje se bave najsavremenijim IT tehnologijama, pozivaju svoje penzionere na sastanke jednom godišnje ili čak jednom u šest meseci. Tom prilikom im najčešće predstavljaju projekte koji su u pripremi i traže njihovo mišljenje. Ovakva praksa je u priličnoj meri institucionalizovana i podrazumeva i određenu vrstu nadoknade za članove ovih „saveta mudrih“.
Brojne firme su uvele rad sa skraćenim radnim vremenom, rad od kuće, ponudile odlična zdravstvena osiguranja, usavršile modele mentorstva i savetovališta, i to ne samo u elitnim i visokoobrazovanim zanimanjima.

Najvećih 20 industrijskih udruženja u SAD čak je sklopilo savez kako bi zajednički razvili najbolje mehanizme za zadržavanje i privlačenje iskusnih radnika.

Izvor: Blic

 
< Prethodno   Sledeće >
Powered by AdriaHost