Upoznavanje Srbija
Upoznavanje.net
Upoznavanje Srbija
Koje su najčešće greške menadžera početnika
ImageMenadžerstvo može u početku da bude pomalo zastrašujuće. Nedavna istraživanja pokazala su da više od 50 odsto menadžera nije imalo nikakvu obuku pre nego što su počeli da rade. Evo liste koja pokazuje deset najčešćih grešaka koje rade sveži menadžeri, a možda biste baš vi mogli da ih izbegnete:

Mislite da sve znate

Ako ste upravo unapređeni u menadžera produkcije, verovatno mislite da sve znate o produkciji. Čak i da je to istina, a nije, sigurno ne znate sve o najvažnijem delu svog novog posla, a to je upravljanje ljudima. Slušajte ljude oko sebe i budite bez predrasuda.

Pokažite svima ko je glavni

Verujte, svi u vašem odeljenju znaju ko je novi menadžer. Ne morate da pravite paradu oko to ga „ko je novi šef“. Ali morate to da pokažete u praksi jer tako stvarate pozitivnu promenu.

Plašite se da nešto učinite

Možda niste hteli da budete unapređeni. Možda niste sigurni da možete da obavljate posao. Ne dozvolite da vas to sprečava da posao radite najbolje što umete. Rukovodstvo firme vas nije unapredilo misleći da set nesposobni za novi posao.

Promenite sve

Ne morate da izmišljate toplu vodu. Ako je nešto urađeno na jedan način, ne znači da je nužno loše. Naučite da pravite razliku između „drugačijeg“ i „lošeg“.

Ne poznajete kolege

Možda ste s ovim ljudima radili već nekoliko godina. To ne znači da ih poznajete. Saznajte šta vole, kako se najlakše motivišu, šta ih plaši i zbog čega se brinu. Upoznajte ih kao individue, jer to je jedini način da sa njima efikasno radite. Vaše kolege su oni koji će vam pomagati ili odmagati na poslu. Odvojite za njih svoje vreme i pažnju.

Niste dobar čovek

Ako ste postali šef, to ne znači da morate da prestanete da budete i čovek. Slobodno se ponekad nasmešite i napravite malu grešku.

Ne gubite vreme sa šefom

S obzirom na to da ste upravo unapređeni, oni koji su vas unapredili sigurno znaju koliko ste zaposleni i neće vas uopšte gnjaviti, je l’ tako? E, pa nije! Vaš posao je, kao što je i pre bio, da pomažete šefu. Osigurajte vreme za šefa da se nađete i razmenite informacije o upravljanju.

Ne brinite se oko problematičnih kolega ili problema uopšte

Ne možete više da izbegavate probleme i nadate se da će se sami od sebe rešiti. To ne znači da ne smete da pitate ostale za pomoć, ali znači da ste vi ta osoba koja mora problem sama da reši.

Nemojte da štitite svoje ljude

Ljudi u vašem odeljenju rade pod stresom. Druga odeljenja u firmi će možda baš vas kriviti zbog loše komunikacije. Možda će menadžment firme doneti odluku da su neki poslovi u vašem odeljenju preplaćeni. Vaš posao je da se borite za prava vaših podređenih. Odanost će vam sigurno biti uzvraćena.

Izbegavate odgovornost za bilo šta

Sviđalo se to vama ili ne, kao menadžer odgovorni ste za sve što se događa u vašem odeljenju, bilo da ste za to znali ili niste. Sve se to reflektuje na vas. Morate da izgradite komunikacijsku mrežu tako da nema neprijatnih iznenađenja, ali spremite se na to da nosite breme odgovornosti koja dolazi odmah uz autoritet.

Izvor: Blic   

 
< Prethodno   Sledeće >
Powered by AdriaHost